Logo
                            Smörjteknisk support inom industriell kyla och värme

 

  >
  H2O i NH3
 
  pdf

 
 

         vatteniammoniak

Vattenhalt i ammoniak!

Petrologic har hjälpt många kunder med att kontrollera vattenhalt och utseende på ammoniaken i många vätskeavskiljare under årens lopp. Kunden har egen personal med skyddsutrustning som själva tar ut provet, medan Petrologic assisterar med graderat provrör (s.k. centrifugrör) och andra små detaljer, samt fotografering och utvärdering dels omedelbart när provet tagits ut, dels efter 3-4 tim då all ammoniak har avdunstat.

Ny ammoniak håller ca 30 ppm vatten. Kan ibland vara betydligt mer, men då har något gått snett vid tillverkningen/ fyllningen av tankbilen.

En mindre mängd vatten är bra för ammoniaken, vi talar då om nivåer på några ppm, medan halter på hela procent är både rent förödande i form av korrosion och kostar väldigt mycket mer energi för kylkompressorerna. En tumregel säger att för varje procent vatten så kostar det 2 % extra energi för att producera samma mängd kyla. Det blir snabbt pengar!

Petrologic har plockat ihop ett litet kit bestående av mätrör, bomullstuss, instruktion samt ett diagram för avläsning. Pris 1.200 kr per kit plus porto.
Läs mer i pdf här till vänster.